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Interpretation Request #1 
Topic: Support of priority tagged CFM frames

Clause 22.1.6 describes how a MEP, positioned above or below the Support of the EISS 
entity, can be used to transmit and receive untagged CFM frames for the purpose of pro-
tecting all the traffic on the port.

When a MEP is not associated with a VID, does it still transmit and receive untagged CFM 
frames when the following attributes are configured?

•	 dot1agCfmMepCcmLtmPriority (clause 12.14.7.1.3:h)
•	 dot1agCfmMepTransmitLbmVlanPriority (clause 12.14.7.3.2:e)

If the answer is yes, under what conditions can a MEP transmit and receive priority 
tagged CFM frames? [Note: The expectation is that a MEP can currently only transmit 
and received tagged and untagged CFM frames, and that an update to 802.1ag will be 
required to support priority tagged CFM frames.]

Interpretation Response
VLAN and/or priority tags are generated by certain functional elements (e.g. that spec-
ified in subclause 6.7 “Support of the EISS” in IEEE Std 802.1Q-2005) in the interface 
stack supporting a Bridge Port. The CFM shims themselves do not generate VLAN or 
priority tags, nor does tag generation by other elements depend upon configuring CFM 
related priority attributes. Whether a tag appears in a transmitted CFM frame solely de-
pends upon where the CFM shim is configured relative to other functional elements that 
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do generate these tags.

The only functional element defined in 802.1Q (including all current amendments) that 
generates priority-tagged frames is specified in subclause 6.9 “Support of the ISS for 
attachment to a Provider Bridged Network” in IEEE Std 802.1ad-2005. This is not a gen-
eral purpose priority-tagging function. It is specifically constrained to be at the ISS of a 
port on a C-component in a Customer Bridge connected to a Port-based Service Inter-
face to a Provider Bridged Network. In this scenario, a MEP could be configured on the 
ISS above this element and the result would be the transmission of priority-S-tagged (an 
S-TAG with a VID value of zero) CFM frames. The standard does not prohibit configur-
ing a MEP at this location, but it does not require that an implementation of a Customer 
Bridge support this capability.

Interpretation Request #2 
Topic:  Clarification of the intention in ProcessLBR() Clause, Subclause, Annex, Fig-
ure, or Table:  20.31.1 ProcessLBR()

It seems that once any LBR with the incorrect LTID is received, then every LBR received 
after that will be considered to have an incorrect LTID, until LBIactive becomes false. 
This is because in action c)2), the received Loopback Transaction Identifier is copied to 
expectedLBRtransID, but expectedLBRtransID is not incremented after that.

It is possible that that was the intended behavior, that all subsequent LBRs are consid-
ered incorrect after one incorrect LBR is received.

However, it is also possible that it was intended for expectedLBRtransID to track the new 
LTID, so that the first LBR is considered incorrect but subsequent ones are considered 
correct.

Clarification of the intention in ProcessLBR() is requested. Is it as written, or was there 
a typo in the standard?  (e.g., was the intention to say “2) The value from the received 
Loopback Transaction Identifier field is copied into expecedLBRtransID, then expectedL-
BRtransID and the number of incorrect LBRs received [item z) in 12.14.7.1.3] is incre-
mented by 1.”

Interpretation Response 
The intention of IEEE Std 802.1ag-2007 was that if LBRs 1 2 3 5 6 7 8 ... are received, 
only one error would be counted, for the 3-5 sequence.  If LBRs 1 2 3 5 4 6 7 8 ... are 
received, then three errors would be counted, one for 3-5, one for 5-4, and one for 4-6. 
This is not the behavior of IEEE Std 802.1g-2007 as currently written; this will be ad-
dressed in a future revision of IEEE Std 802.1Q™.

Interpretation Request #3 
Subclause: 20.3.2 Linktrace Message reception, forwarding, and replying
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Applicable conditions:
If an Up MEP, as shown in Figure 20-13, case 8, transmits a Linktrace, the Linktrace 
Responder should see it, decrement the TTL field, respond (to the MEP) and forward the 
LTM out the appropriate port, as shown in that diagram. However, according to point f) 
of 20.3.2 on page 144, the LTM would not be forwarded; it must have been received by 
an MHF in order to be forwarded. The case of an LTM generated by an internal Up MEP 
seems to have not been taken into account when writing point f).

Clearly, an LTM generated by an Up MEP should be forwarded.

Point f) now reads:

f) The LTM was received by an MHF, not a MEP; This should perhaps be changed to read:

f) The LTM was received via an MHF Linktrace SAP or a MEP LTI SAP, and not a MEP Link-
trace SAP;

Interpretation Response 
The document is in error. It is agreed that that an LTM generated by an Up MEP should 
be forwarded. The error will be addressed in the next revision of IEEE Std 802.1Q.


