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Interpretation Request #1 
Topic: Length of duty cycle for which a vented lead-acid battery is qualified, limitations 
on the length of duty cycle, and technical bases Classification: Unambigious

Please identify the length of the duty cycle for which a vented lead-acid battery is qual-
ified per IEEE Std 535-2006. Also, discuss if there are any limitation(s) on the length of 
the duty cycle for a vented lead-acid battery, and please specify the technical bases (i.e., 
methodology, assumptions, and prerequisites) used to establish this.

Interpretation Response 
The length of duty cycle is not specifically addressed within IEEE Std 535-2006 and no 
specific clauses are referenced in your request. Therefore, a formal interpretation cannot 
be given.

The following explanation is provided to address consideration of the duty cycle length 
with respect to qualification as described in IEEE Std 535-2006. This information is being 
referred to the sponsor for possible action at the next revision.

Explanation on Battery Duty Cycles 
IEEE Std 535-2006 4 references IEEE Std 450-2002. This standard has a temperature 
correction table (Annex L, Table L1) which has a note that states “This table is based 
on nominal 1.215 specific gravity cells. For cells with other specific gravities, refer to 
the manufacturer. The manufacturer’s recommend that battery testing be performed 
between 18.3°C (65°F) and 32.2°C (90°F). These values are the average for all time 
rates between 1 hour and 8 hours.” This statement implies that the information is val-
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id for duty cycles up to 8 hours. For discharge durations longer than 8 hours, the user 
will need to obtain validated appropriate correction factors from the manufacturer. Note, 
preliminary data from one vendor indicated that the electrolyte temperature during a 72 
hour discharge decreased by a couple of degrees F. It appears that at the low discharge 
rate, the I2R heating was less than the heat needed by the slightly endothermic chem-
ical reaction during the discharge to maintain temperature. The temperature correction 
factors for duty cycle durations may need to be modified for duty cycle durations signifi-
cantly longer than 8 hours. IEEE Std 535-2006 8.2 states, “This procedure will age the 
entire cell to the predominant aging failure mode, which is based on the failure of the 
positive plates.”

The basis of IEEE Std 535-2006 8.2 was the destructive examination of cell plates that 
were tested at the 8 hour rate. The documentation of the results of destructive exam-
ination is available for viewing at the vendors who have previously qualified cells per 
IEEE Std 535-2006. The available vendor data available indicates that the ampere hours 
discharged at the 72 hour rate to 1.75 vpc is in the range of 115% of the ampere-hours 
discharged at the 8 hour rate to 1.75 vpc. For discharge durations greater than 8 hours 
where the ampere-hours discharged is greater than the rated 8 hour ampere hours, the 
cell manufacturer will need to demonstrate that there are no other significant failure 
modes or reduced life due to higher sensitivity due to known failure modes. IEEE Std 
535-2006 8.2.2(h) states “Life expectancy of batteries is not affected by two deep dis-
charges per year. Therefore, the above procedure will qualify the battery for the equiv-
alent of two performance discharge tests per year, average, over the qualified life of the 
battery.” In order to meet the requirements of IEEE Std 535-2006, applications with duty 
cycles durations over 8 hours that discharge more than the rated 8 hour ampere-hours 
will need to demonstrate that the battery cells can meet the basis statement in 8.2.2(h).

Clause 5 of IEEE Std 535-2006 is reproduced below for reference. 
“5. Principles and methods of qualification The capability of Class 1E vented lead acid 
batteries and racks, including interfaces, to perform their required functions shall be 
demonstrated. Principles and methods for demonstrating the qualification of Class 1E 
equipment shall include:

a) Assurance that the severity of the qualification parameters are equal to the maxi-
mum anticipated service requirements and conditions with appropriate design margin 
(see 6.3.1.6 of IEEE Std 323-2003) 
b) Assurance that any extrapolation or inference be justified by allowances for known 
potential failure modes and the mechanism leading to them (i.e., multiple posts, dif-
ferent jar sizes, plate size and thickness) 
c) Documentation files that provide the basis for qualification 
d) Qualification of any interface utilized in demonstrating the adequacy of the battery 
and rack, including, but not limited to, rack attachments and plant wiring”

According to 5.a), the severity of the qualification parameters must be equal to the 
maximum anticipated service requirements and conditions. Duty cycle length and am-
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pere-hours discharged for the discharge tests performed as a part of qualification testing 
is a part of the anticipated service requirements. According to 7.5 of IEEE Std 450-2002, 
the service test must meet the duty cycle which means the test duration must be equal 
to or greater than the duty cycle duration.

Based on these factors, for duty cycles greater than 8 hours in duration that discharge 
amperehours greater than the 8 hour rating, IEEE Std 535-2006, 8.2.2h is not satisfied 
without further documentation to justify any extrapolation or inferences made for appli-
cations using the longer durations. Particular attention would be needed to demonstrate 
that no additional failure modes are introduced due to the additional energy delivered 
due to the longer durations.

In summary, in order to meet the requirements of IEEE Std 535-2006, applications with 
duty cycles over 8 hours will need to demonstrate that the cells fully comply with the 
qualification principles in Clause 5 and meet the basis requirements in 8.2.


