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Interpretation Request #1 
Relevant Clauses: 4.1 and 4.2.3 
This is a request for interpretation of IEEE 485-1997 centering on the section on Mo-
mentary Loads (Section 4.2.3) which basically states, “the voltage drop after several 
seconds often determines the battery’s 1 min rating.” The previous statement is related 
to an additional statement in the same section that reads, “Sizing for a load lasting only 
a fraction of a second, based on the battery’s 1 min performance rating, results in a con-
servatively sized battery.”

This has caused some of our engineers to use the peak draw of the DC motor current, 
i.e. 81 amps, instead of the steady state current of 30 amps, to recommend a battery 
that is much much larger than anything we have previously used on our system. The 
81 amps only lasts for about .06 seconds. The 81 amps is the lab tested draw of the DC 
motor and it would be expected that this value to be less under field conditions where 
long leads to the motor consist of lead resistance not used to compute the 81 amps 
in the lab. Since it is the 1 minute rating which is needed to size the battery and after 
several seconds, the 1 minute rating is determined, would you agree to take the average 
current over the first 2 or 3 seconds to determine the 1 min rating?

If you feel that possibly 2 or 3 seconds is excessive, then perhaps the average current 
over 1 second to show a more conservative approach? It is also my understanding that 
these large voltage draws from the battery may initiate the coup de fuote of the battery 
and perhaps this is why there is such a conservative recommendation in IEEE Std 485-
1997 for the ‘fraction of a second’ reference as noted in the second paragraph above. 
Our batteries feed substation relays and are not used for any generator type control 
systems where sensitive battery voltage drops will adversely effect the function of the 
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protective relays.

Any information you can provide would be helpful.

Interpretation Response 
Your question relates to the use of inrush / peak currents (especially those that only last 
for less than 1 second). You asked if “Since it is the 1 minute rating which is needed to 
size the battery and after several seconds the 1 minute rating is determined, would you 
agree to take the average current over the first 2 or 3 seconds to determine the 1 min 
rating?” and “If you feel that possibly 2 or 3 seconds is excessive, then perhaps the av-
erage current over 1 second to show a more conservative approach?”

Subclause 4.2.3 of IEEE Std 485-1997 states that “Although momentary loads may exist 
for only a fraction of a second, it is common practice to consider each load will last for 
a full minute because the battery voltage drop after several seconds often determines 
the battery’s 1 min rating.” In 4.1, it also states “The most severe of these conditions, in 
terms of battery load and duration, should be used to determine the battery size for the 
installation.” The document does not support averaging of loads over any time period, 
but as noted within 4.2.3 you may consult the battery manufacturer for ratings of dis-
charge durations less than 1 minute.

You also note in your request that the current values measured in the laboratory may be 
higher than those found in the field due to, as a minimum, the resistance in the cable to 
the loads. The standard does not specify in what manner load currents be determined, 
but it is acceptable to utilize current values that reflect actual conditions in the field, as 
long as the considerations of 4.1, discussed above, are considered.


